Egyesületünk krónikája

A furioso - north star lófajta tenyésztését összefogó és segítő, a fajta fenntartásával megbízott közösség 1989 - ben alakult meg.

A szövetkezetek, gazdaságok szakemberei, magán tenyésztők, valamint a tenyésztői szakcsoportokat képviselők elhatározásából.
Az alakuló ülésre 1989. június 28 - án került sor Budapesten, 60 fő részvételével az Állatorvostudományi Egyetemen.
Az országban második ként alakult Egyesület ekkor elfogadta alapszabályát és tisztségviselőket választott.
Ettől az időponttól Egyesületi keretek között szerveződött a furioso - north star fajta tenyésztése.
A következő években a tagok, tenyésztők száma folyamatosan gyarapodott napjainkban eléri a 240 - es számot.
Megalkotásra került a tenyésztési szabályzat, a teljesítményvizsgák rendje, elismerték a fajtát és elkezdődött a nemzetközi kapcsolatok építése is.
A fajta tenyésztői a kezdeti időben meghatározóan szövetkezetekhez tartoztak, napjainkra csak magánszemély vagy vállalkozások a tagjaink, a fajtának jelenleg nincs állami ménese, mely elengedhetetlen a hagyományos magyar fajták színvonalas fenntartásához.
Az alapszabály a 2000 - es évek elején módosításra került és az addig elnöki , ügyvezető elnöki vezetési rendszerből a közösség áttért az elnökségi rendszerre, mely arra teszi alkalmassá az Egyesületet, hogy erősíti a kapcsolatépítést és kapcsolattartást.
A közösség tagjai az ország egész területén végzik tenyésztői munkájukat, sőt Olaszországban, Franciaországban is vannak tenyésztőink.
A nemzetközi kapcsolatok mára több országon átívelve erősödnek és az évente megrendezésre kerülő nemzetközi tenyészszemléken mérjük össze rendszeresen „tenyésztési eredményeinket".
A nemzetek, melyekkel jó kapcsolat alakult ki: Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Románia, Németország, Ausztria, Ukrajna.
Az Egyesület Méneskönyvében 500 körüli tenyészkanca és 80 tenyészmén van nyilvántartva, a fajtát 2004 - ben Nemzeti Kincsé nyilvánították, mára van rendelet, mely az őshonos állatfajtákat segíti.
Egyesületünk az elmúlt húsz évben folyamatos fejlődésen keresztül jutott el a mai szintre és további lehetőségek felmérése van folyamatban.

 

 
Logo
Roll up kicsi

Adója 1%-ával támogassa Ön is a MAGYAR LÓTENYÉSZTÉST!

Furioso - North Star Lótenyésztő Országos Egyesület
Adószámunk:
19219529-1-06

Bankszámlaszámunk:
OTP 11732071-20038162

Felajánlását köszönjük!

 


Keresés az oldalon

Ma 2019. december 13., péntek, Luca és Otília napja van.
Holnap Szilárda napja lesz.
Boldog névnapot kívánunk!

Közösségi oldalunk

Facebook-logo-png-2

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Bejelentkezés

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Köszönjük adója 1%-nak felajánlását a 2008, 2009-es évben, amelyet Állatvédelemre és Környezetvédelmere használtunk fel.

logo-palyazatokkek-kicsi