Beszámoló a Furioso – North Star Szemlékről 2008

Az idei év őszén több helyszínen tartotta tenyészállat minősítő szemléit a Furioso –  North Star Lótenyésztő Országos Egyesület. Szeptember hónap folyamán Hódmezővásárhelyen, Mezőtúron, majd Mátészalkán került sor a lovak küllemi –  és mozgás bírálatára, valamint teljesítmény vizsgáira.

Hódmezővásárhelyen igazi szeszélyes őszi időben került sor a szemlére, a régóta nem használt fedeles lovardába a küllemi bírálat mellett a lovak mozgásbírálata is zajlott, így a valós képet láthatuk, felvezető nélkül tudtuk megnézni és minősíteni az egyedeket. A bizottság tagjai Bartók László lótenyésztő, Juhász Zoltán lótenyésztő, ifj. Horváth Sándor lótenyésztők nagy odafigyeléssel és szigorral minősítette és mondott véleményt a lábszerkezeti problémákról és a mozgásáról az elővezetett tenyészállatoknak.

A nap folyamán 23 tenyészkanca 3 ménjelölt és 6 szopós csikó került bemutatásra. A szemlén sor került ügetőpróbára nyereg alatt, bemutató díjugratásra és szabadonugró vizsgára is.

Ezeken a résztvevő lovak száma már szerényebb volt, de aki megmutatta tehetségét, nagyon színvonalasan szerepeltek.

A hétvége kellemes pillanata volt, hogy a fajta jelentős, meghatározó tenyésztői is megjelentek a szemlén személyesen és tenyészállattal egyaránt, ilyen volt a Kéktó Kft., aki hat lóval vett részt a szemlén, és más tenyésztők is jelenlétükkel bizonyították, hogy szükség van az ilyen rendezvényekre, mert ezeknek a szemléknek kell, hogy a tenyésztők az ország több részéből érkezve megismerkedhessenek és tapasztalatokat cserélhessenek.

A következő hét közepén szeptember 24 – én Mezőtúron a Szolnoki Főiskola Mezőtúri Tanüzemében került sor az állomány minősítésére, ahová 6 éve kerültek, a már meglévő környékbeli gazdaságokból származó tenyészállatok mellé Szlovákiából importál kancák, és kezdték meg négy évvel ezelőtt a Catalin vonal „megerősítését” Catalin XII Calypso törzsménnel, aki a lovastorna szakág lova ként bejárta Európa több országát.

A  napjainkban három éves kanca utánpótlás nagyon meggyőző és bizakodásra okot adó képet mutatott, csak úgy, mint az idei méncsikók, jó küllemmel és kiemelkedő mozgással mutatkoztak be a minősítő bizottságnak.

A bemutatott lovak megoszlása 8 kanca 4 csikó és a fedezőmén volt. A tenyészállatok kiváló kondícióban vannak, a tartási és gazdasági feltételek is rendelkezésre állnak arra, hogy hosszútávon a fajta egyik bázispontja lehessen a tangazdaság, a létesítményben lehetőség van szállás foglalásra és a környező csodálatos tájak kellemes kikapcsolódást nyújthatnak az ide látogatóknak.

Az őszi szemlék sorában harmadik ként a Főnix Park Mátészalkán adta a lehetőséget, hogy minősítsük a környék tenyészállatait és a park lovait is, itt 16 kanca került bírálatra és egy fajtabeli ménaspiráns, aki jelentős küllemi hibái miatt nem folytatta a vizsgát.

A  bemutatott lovakon jól látszott a rendszeres foglalkozás és törődés, hiszen valamennyiüket fiúk és lányok vezették elő minden probléma nélkül – a tulajdonos tenyésztő dr. Ungvári Zsigmond elmondta, a lovak a tenyésztés mellett rendszeresen részt vesznek a gyermekek oktatásában és a különböző lovas rendezvényeken -.

A szemlét követően az országban kevés helyen látható és tapasztalható létszámmal, rendel, fegyelemmel a helyi ifjú lovas hölgyek és ifjúk, a gazda vezetésével karusszelt mutattak be, ezt követően valamennyien a 4 km – es  nyereg alatti ügetővizsgát teljesítették.

A rendelkezésre álló szakmai infrastruktúra, igazi lovasparadicsommá változtatja „Szabolcs” ezen szegletét, mely szükséges a fajtának, és a lovastársadalomnak, mert olyan bázisa lett az elmúlt néhány évben a Főnix Park, hogy több szakág számára tudja biztosítani a regionális szintű versenyek helyszínét.

Valamennyi szemlén a bírálatot ugyan az a személyi összetételű bizottság végezte, így egy rangsor könnyedén összeállítható volt:

  1. Furioso XVI – 15 Tünde

            apja: Furioso XVI

            anyja: 75 Tündér, Szoszruko xx után,

Tulajdonos: Egyed Béla, Hódmezővásárhely

  1. Catalin – 77 Frida

            apja: Catalin XII Calypso

            anyja: Furioso XXI – 8 Flóra, Furioso XXI után

Tulajdonos, tenyésztő: Szolnoki Főiskola, Mezőtúr

2 .The Bart Furioso I – 35 Frézia

            apja: The Bart Furioso I Igor

            anyja: Flóra, 3399 Furioso XV – 29 után

Tulajdonos, tenyésztő: Fekete Balázs, Hódmezővásárhely

  1. Castor Furioso – 1 Tőzike

            apja: Castor

            anyja: Hadfi North Star – 8 Torpedó, Orosháza Hadfi – 365 után

Tulajdonos: Fekete Balázs, Hódmezővásárhely

Tenyésztő: Hód – Mezőgazda Rt.

  1. Catalin – 81 Csalogány

            apja: Catalin XII Calypso

            anyja: Furioso – 61 Csillag, 3066 Furioso XIII – 52 után

Tulajdonos, tenyésztő: Szolnoki Főiskola, Mezőtúr

  1. Furioso XXVII – 136 Tüske

            apja: Furioso XXVII

            anyja: 1575 Türkiz, Szoszruko xx után

Tulajdonos: Czuczi István, Hódmezővásárhely

Tenyésztő: Hód – Mezőgazda Rt., Hódmezővásárhely

7 .The Bart Furioso II – 135 Pipacs

            apja: The Bart Furioso II Trónörökös

            anyja: Furioso XV – 12 Piramis, Furioso XV után

Tulajdonos: Molnár László, Rákócziújfalu

Tenyésztő: ifj. Hortváth Sándor, Kecskemét

7 .Catalin – 79 Dáma

            apja: Catalin XII Calypso

            anyja: Dunsany – 25 Duna, Dunsany xx után

Tulajdonos, tenyésztő: Szolnoki Főiskola, Mezőtúr

  1. The Bart Furioso I – 3 Katica

            apja: The Bart Furioso I Igor

            anyja: North Star III – 39 Katyusa, North Star III után

Tulajdonos, tenyésztő: Fekete Balázs, Hódmezővásárhely

A szemléken közreműködő, a rendezvényeknek helyt adó szervezőknek köszönjük a segítségét, és a kitartó munkát !

furiosonorthstar