Őshonos támogatással kapcsolatos hírek

Várhatóan szeptembertől kiírásra kerül az új pályázat:

http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/videkfejlesztesert-felelos-allamtitkarsag/hirek/tamogatjak-az-oshonos-allatokat-tenyeszto-uj-gazdakat

A kifizetésekkel kapcsolatban a Farmer Expon a következő tájékoztatás hangzott el az MVH munkatársa részéről a beadott őshonos támogatások ellenőrzésével kapcsolatban.

A támogatás beadáskor azt a nem hivatalos információt kaptuk, hogy nem a lóútlevél kiváltás dátumát, hanem csupán a meglétét ellenőrzik, és ez a helyszíni ellenőrzések kapcsán nem is okozott problémát. Ugyanakkor időközben a keresztmegfelelés miatt adminisztratív ENAR ellenőrzésre is sor került, amelynél a lóútlevél kiadás dátumát veszik figyelembe, és ha ez a dátum későbbi, mint 2010. január 1., akkor az adott egyed nem szerepelhet a támogatásban. Ettől eltekinteni a jogszabály értelmében nem tudnak.

Két eset lehetséges:

1. A tenyésztő összes egyede nem kerül elutasításra, ebben az esetben mérlegelje, hogy a várt támogatás mekkora részétől esne el emiatt, és ha ez az összeg túl nagy, akkor vonja vissza a kifizetési kérelmét, és adja be az egészet újra most ősszel.

2. A tenyésztő egész állománya elutasításra kerül: ebben az esetben be tud jelentkezni ősszel.

Az őszi jelentkezések lóútlevél feltétele, hogy a kiváltás dátuma korábbi, mint 2011. január 1. (+ TIR bejelentkezés)

Ezen kívül elhangzott, hogy szeptemberben megkezdődnek a kifizetések.

Magyar közlöny vonatkozó része

furiosonorthstar