ᵻ Csónaki József (1950 – 2013)

Budapesten született, középiskoláit Tatán végezte. 1970-75 között a Gödöllői Agrártudományi Egyetem hallgatója, ahol Ócsag Imre professzor mellett részt vett az akkori lótenyésztési kutatások segítésében és egyik legszorgalmasabb látogatója volt a gödöllői lovardának.

csonaki

1975-től 77-ig a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinátban dolgozott különböző beosztásokban a ló körül (Dióspusztán gyakornok, majd Kerteskőn ménesvezető). 1977 októberében vette át Sz. Szász Ivántól az Országos Lótenyésztési Felügyelőség jászberényi kirendeltségének vezetését, s ezzel a Kiskunsági Állami Gazdaság apajpusztai ménesének és több más nagy mezőhegyesi félvér tenyészetnek szakmai felügyeletét. E mellett mint versenybíró tevékenyen részt vett a fogatsport fejlesztésében. 1983. jan.1-ét követően Északkelet Magyarország lótenyésztési főfelügyelője. Ezen hivatalos munkája mellett a Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesület 1989. évi megszervezője és első ügyvezető elnöke.

E minőségében kezdeményezte a furioso-north star lófajta önálló fajtaelismerését, a fajta tenyésztőinek összefogását, tenyészszemléket és a fajta első három méneskönyvének megjelentetését.
Közvetlen stílusával sugárzó őszintésével a tagság nagy részének szimpátiáját elnyerte. Az egyesületi demokrácia felépítésére és megtartására következetesen felügyelt.
Halála alkalmával a Furioso-North Star Lótenyésztők Országos Egyesülete fájó szívvel búcsúzik egykori alapítójától és első elnökétől. Búcsúztatóján az Egyesület képviseletében többen lerótták tiszteletüket.
Személyét őrizzük legszebb emlékeink között, Józsi nyugodj békében.

ifj. Horváth Sándor
elnök

furiosonorthstar