Tudnivalók Furioso vásárlásához

Mire figyeljünk?

Elsősorban – mint minden ló vásárlás esetén – hogy az igényeinknek megfelelő lovat válasszuk. Ha családi, hobbilovat keresünk, vagy gyerekek társául szánjuk, érdemes belovagolt 5-12 év körüli heréltet választani. Ha a tenyésztéssel is kacérkodunk, és inkább kancát választunk, különösen fontos hogy alapvető tulajdonságai – természet, mozgás, szögellések – rendben legyenek, hisz ezeket csikójára is örökíti. Mént csak tapasztalt lovasként érdemes tartani.

Ha a Furioso fajtára esett a választás, akkor jó tudni, hogy a fajta regisztrált egyedei döntően nyereghelyen sütöttek. A jelenleg megtalálható sütések a következők:

„Villás” – Ez a sütés inkább a 10 év feletti lovakon látható, háromágú villa, a jobb ágon egy csillag

image1

„F” betűs – ez a sütés váltotta a villás bélyeget

image2

„Sárvári koronás” – ez a volt sárvári ménes leszármazottain látható, ezek az egyedek vagy Balatonfenyvesről (Pusztaberényből) vagy Bugacról származnak, ők is Furiosok, csak külön ménesbélyeggel rendelkeznek.

image3

A legújabb sütés 2009-től érvényes, ezen az F betű mellett apa vagy anyajel is látható.

Ha mégis nyakon sütött lovat szándékozunk megvenni, mindenképp érdemes a sütést leolvasva a területileg illetékes lótenyésztési felügyelőnél rákérdezni a származásra. Egy telefon sok csalódástól kímélheti meg a lóvásárlót.

A fajta jellemző színe a pej, sötétpej, fekete, illetve néhány egyed sárga. Szürke színű nagyon kevés fordul elő a fajtában. Közepes nagyságú (bottal 160-170cm marmagasságú), jól izmolt, megfelelő csontozattal rendelkezik. Fontos értékmérője a hátas- illetve fogatos alkalmasság, az ennek megfelelő testalkat, és a nyugodt, kiegyensúlyozott vérmérséklet. Vagyis a nagyon vékony, alacsony, túl finom, „törékeny”, „ideges” lótípus nem jellemzője a furioso fajtának.

A fajta egyedei általában jó mozgású, nyugodt vérmérsékletű túra- hobbi- vagy fogatlovak. Jó képességű furioso lovak szerepelnek ugró- és díjlovas versenyeken is, illetve voltizs- és fogatsportban is találkozhatunk a fajta képviselőivel.

A fajta tenyésztő egyesülete és tagjai szívesen segítenek kérdés esetén akár a származás, akár a megvásárolni kívánt ló küllemének értékelésében. Forduljanak hozzánk bizalommal az egyesület elérhetőségein, illetve az alábbi e-mail címen és telefonszámon: pluvet@gmail.com , Dr. Plutzer Imre: 06 30 242 14 19.

Írta: Ivanics Réka

furiosonorthstar