Elhunyt Kucsora István

kucsora-istvan-3-960x642Felfoghatatlan, pótolhatatlan veszteség mindannyiunknak és a fajtának. 59 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Kucsora István, a Kéktói Ménes alapítója és tulajdonosa.

https://riderline.hu/magazin/2018/elhunyt-kucsora-istvan-a-kektoi-menes-alapitoja

Temetésén egyesületünk elnöke, Horváth Sándor az alábbi szavakkal búcsúzott:

“Drága Barátom!

Életem egyik legnehezebb feladata előtt állok, hogy egyesületünk nevében elbúcsúzzak Tőled.

Minden nehéz helyzetben tudtam eddig, hogy mellettem állsz és számíthatok Rád, de most egyedül maradtam. 26 éve idegenként léptembe Hozzád az Aranyági Ménesbe, és barátként távozhattam. Ezt a ménest szinte a semmiből építetted fel, és sikerei csúcsán kellett elhagynod, de a Kéktói Ménessel újra a csúcsra jutottál. Ennek lóanyagáról a szakma is elismeréssel szól, eredményei magukért beszélnek.

Elérted, hogy az értékei ellenére lesajnált Mezőhegyesi félvér valós, megérdemelt helyére kerüljön. Lovakhoz való hozzáállásod és a tudásod a méneskar, a parasztság és a pásztorok tapasztalataira épült, közülük kerültek ki példaképeid.

Mondják, hogy a lótenyésztésben generációkban kell gondolkodni. Te nem mondtad. Helyette olyan szinten csináltad, hogy akik közben megmosolyogtak, most azt mondják: „Ez a Pista már akkor tudta, hogy ez lesz az eredménye.”

Csodálatos érzéked volt ahhoz, hogy melyik mén alá melyik kancát tegyed.

A három évvel ezelőtti Furioso Fesztivál kishuszár-bemutatója után fátyolos hangod elárulta, úgy érzed, hogy ezek a fiatalok méltón tisztelegtek a példaképeid előtt.

Te aki, soha nem tanultál csapatépítést és nem hittél a modern hókuszpókokban, mindenkinél jobban csináltad.

A kéktóiak között a tisztesség, a becsület, a másokért való kiállás élményét élhette át az is, aki nem ismerősként érkezett.

A Jóistennek szüksége volt Rád, és tudta, hogy már örökre köztünk maradsz. A Mennyben már a furiososok közösségét építed, de szombaton lenéztél ránk, és tudom, mondtad: „Elvtárs, ezt is megcsináltuk!”. Büszke voltál a furiososokra.

Kérem, akinek módjában áll, vegyen részt Pista szeretett fajtája, a Furioso-North Star megőrzésében. Ha a fajta megmarad, a történetének ezer év múlva megjelenő krónikájában Kucsora István neve szerepelni fog.

Pista, nyugodj békében!”

furiosonorthstar