Őshonos pályázatban résztvevők figyelem!

Felhívjuk a tisztelt pályázók figyelmét, hogy a 2023. évi egységes kérelem felületen (e-egységes kérelem)  2023. június 9-ig adhatók be az őshonos jogcímekhez tartozó kifizetési kérelmek.

Kifizetési kérelmet kell benyújtania:

  • (in situ) a 2022-ban indított  kancatámogatás pályázat esetén
  • (ex situ) a 2017-ben kezdődő és 2022-ben meghosszabbításra került méntartási vagy méncsikó-nevelési támogatás esetében
  • (ex situ) a 2018-ban kezdődő méntartási vagy méncsikó-nevelési támogatás esetében

NEM adható be kifizetési kérelem a 2023-ben kezdődő kancatámogatási pályázatokra! (Az első kifizetési kérelem beadására a pályázatok elbírálását követő támogatói okirat alapján 2024-ben lesz lehetőség.)

A 2023. évi egységes kérelem benyújtásáról szóló 24/2023. (IV. 24.) számú Kincstár Közlemény, mely az alábbi linken érhető el:

Közlemény

 

Útmutató a kifizetési kérelmek beadásához

1. A böngészőbe beírni: e-kérelem mvh

2. Alkalmazás megnyitása

3. Belépés az ügyfélkapus jelszóval

4. Aki az idén még nem járt a Kincstár (MVH) felületén, annak feljön egy ablak, ahol meg kell erősítenie az adatait, illetve módosítani, ha szükség van rá.

5. Belépés, illetve az adatok egyeztetése után megjelenik a képernyő tetején egy sáv, onnan kiválasztani az „Elektronikus kérelemkezelés”-t.

6. Kattintás: Egységes kérelem 2023

7. Megjelenik egy táblázat, kijelölve az „Új egységes kérelem” — Tovább

8. Megjelenik egy tájékoztató, olvassa el, és alul jelölje be, hogy tudomásul vette.

9. Beadási felület:  Legfelül vannak felsorolva a jogcímek, sárgával jelölve azok, amelyeket ön jogosult beadni. Majd a sárgákat kell egyenként kipipálni, de addig nem tudja jelölni a jogcímet, amíg az általános nyilatkozatokat el nem olvassa és a végén meg nem jelöli a tudomásulvételt.

10. A nyilatkozat elfogadása után pipálja ki azt a sárgát, amelyiket be akarja adni (kancatámogatás: VP in situ, méntámogatás: VP ex situ). Megjelenik a beadási felület.

10/a Kancatámogatás (in situ): Ellenőrizze a megjelenő azonosítókat. Figyelem! A kifizetés a 2022. évre vonatkozik, tehát aki kiesés-pótlást nyújtott be, annak még a tavalyi kanca kell, hogy megjelenjen a táblázatban. Ha tavaly történt a változtatás, akkor vagy a régi, vagy az új kanca, de semmiképpen ne legyen mind a kettő. Új azonosítót nem szabad beírni, semmit nem szabad átjavítgatni.

10/b Mén- és méncsikó-támogatás (ex situ): Keresse ki az önre vonatkozó táblázatot (Ló és szamár mén tartása mesterséges termékenyítő vagy fedeztetési állomáson, illetve Ló és szamár mén felnevelése). Kattintson a „Megszemélyesítés” gombra. Jelölje ki a jogcímet az első oszlopban a karikába való kattintással. Az egyedek azonosítóit az alatta látható táblázatba lehet beírni a „Beszúrás” gomb használatával. Nagyon fontos, hogy ne tévesszük össze a jogcímeket, mert az nem javítható. Fedezőmént a ménhez, csikót a csikóhoz kell írni. Az azonosítók tagolása: HUN M FN010110000. Csak olyan lovat írjon be, amely a NÉBIH tartónyilvántartásában 2022. május 1. és 2023. április 30. között legalább 180 napig be volt jelentve a tenyészetébe.

11. Nézze meg a „füleket”, hogy hol van még piros háromszög. Biztos, hogy a kárenyhítéses nyilatkozatot meg kell nyitni és jelölni a tudomásul vételt.

12. Ellenőrzés és mentés után, ha nincs hibaüzenet, be lehet adni. Mindenkinél megjelenik a legvégén egy kék köröcskével jelzett hibaüzenet, azt figyelmen kívül kell hagyni, ha csak az in situ vagy ex situ támogatások kifizetését igényeljük. A piros háromszöges hibaüzenetek a fontosak.

13. Nyomtatni igazából beadás UTÁN érdemes, mert akkor már rákerül a vonalkód, amire később szükség lehet. A beadás utáni nyomtatáshoz vissza kell menni a 7. ponthoz, onnan a kérelem letölthető, nyomtatható.

furiosonorthstar